Planeringen inför en köksrenovering

Nästan en femtedel av svenskarna lägger över en kvarts miljon kronor på sin köksrenovering. Ungefär en av tjugo lägger över en halv miljon kronor, men de allra flesta lägger någonstans mellan 50 000 och 250 000 kronor. Det behövs knappast påpekas att det ofta är mycket pengar som är iblandade när en köksrenovering ska göras.

När så stora summor läggs, är det viktigt att arbetet utförs på ett korrekt vis. En omfattande köksrenovering kräver god budgetering, samordning av hantverkare och att man överlag har en god förståelse för hur processen går till (eller tar hjälp av en snickare som har den kompetensen). Planeringen är A och O för att du ska få ut så mycket som möjligt av de ofta stora summor pengar som spenderas på att förbättra köket.

Planlösning

Finns det element i den befintliga planlösningen som kan utnyttjas? Troligtvis är det så. De allra flesta lösningar har såväl för- och nackdelar. Fundera på vad det är som kan behållas, och vad som behöver bytas ut. Ju mer du kan behålla, desto större chans har du att komma undan lite billigare för köksrenovering. Att flytta på rör- och elinstallationer är ofta det som gör att kostnaderna drar iväg. Det här är vanligtvis någonting man vill göra, men det kan vara en god idé att undvika det – om man kan.

Anpassa planlösningen efter hur er vardag kommer att se ut. Inte bara idag, utan tänk gärna ett antal år fram i tiden. Kommer ni att få tillökning i familjen? Kommer barnen att flytta ut? Gillar ni att spendera mycket tid i köket och umgås där? Eller är det bättre att lämna utrymme för att skapa andra ytor, och ha köket mest för matlagning?

Budgetering

Tidigt i processen bör budgetering göras. Ta in offerter från rörmokare, elektriker och eventuellt plattsättare, golvläggare och målare (beroende på hur mycket ni planerar att göra själva). Arbetskostnaderna för hantverkare är ofta en stor utgiftspost i budgeten för en köksrenovering.

Det är också en post där det finns möjligheter att spara stora pengar. Det man kan göra är att ta in många offerter från varje hantverkare och jämföra dem. Räkna med ROT-avdraget om ni kan använda det.

Titta sedan på materialen och uppskatta så gott du kan vad slutpriset kommer att bli. Genom att lista dem får du en tydlig överblick över vad som är ekonomiskt sunt – och vad man kanske kan spara in ett antal kronor på.